Menü és Shop Belépés

Szamóca vs. eper!?

 
"Hadd kezdjem mindjárt a nevével. Ezt a gyümölcsöt a kertészszakma dolgozói hivatalosan szamócának nevezik - függetlenül attól, hogy erdőben vagy kertben terem, és nem téve különbséget az apró (lásd: eperajak) és a termetes gyümölcs között... kezdi mesélni Bálint gazda.
 
Igen ám, de ezt a kifejezést a közvélemény - minden botanikai indokoltsága ellenére nem hajlandó elfogadni, és a piacon változatlanul eper néven árulják ezt a finom, ízes, illatos gyümölcsöt.
 

Pedig a név némi további félreértésre is okot szolgáltat, ti. a fehér és fekete eper (Morus) azokon az út menti fákon terem, amelyek leveleivel valamikor a selyemhernyókat táplálták. A fekete epret viszont nem helyes szedernek nevezni, mert a szeder annak az indázó, többnyire tüskés növénynek a gyümölcse, amely az utak szélén parlagokon - és mostanában már a kertekben is - érleli a fekete, málnaszerű gyümölcsét...

...A szamóca a mérsékelt klímájú földrészeken mindenütt elterjedt. A mi erdeinkben és tisztásainkon az erdei szamóca (Fragaria vesca) sötétvörös, édes, igen zamatos gyümölcsei érnek. A nagy gyümölcsű fajtákat Észak-, illetve Dél-Amerikából származó ősöktől származtatják. Roppant sok fajtáját termelik, és ezek igen gyorsan váltják egymást; az újak miatt elfelejtjük a régieket.

A kertekben leggyakoribbak az egyszer termő, nagy gyümölcsű fajták, amelyek május végétől június végéig szüretelhetők. A hónapos szamócák a nyár derekától késő őszig teremnek, de gyümölcseik aprók. Valamivel nagyobb a mosusz szamóca igen zamatos gyümölcse. A folyton termő szamócák gyümölcsei nagyok, és a nyár eleji, első nagyobb termésüket követően még többször érlelnek gyümölcsöt..."

A teljes cikk a balintgazda.hu -n érhető el.

Webshopunk kínálatából
Hírek, érdekességek

“Koccintunk rá?”, kérdezzük sokszor. De honnan jön a koccintás maga? Mióta csilingelnek a poharak és flőték, mikortól csattannak egymásnak kriglik és kupák? Mi az, hogy "tósztot" mondunk?


 

De tényleg: miért nem savanyú vagy fanyar, ami nem édes?

Gyerekkorunkban mindig szamócának hívtuk, majd felnőtt korunkra földieperré (még egyszerűbben eperré) változott a piacon is. Minden botanikai indokoltság ellenére még mindig megy a vita, hogy mi a helyes megszólítás, így engedjétek meg, hogy Bálint gazda érvelésével rántsuk le a leplet az igazságról: :)