Oldalunkon a jobb felhasználói élmény nyújtásához sütiket (cookie) használunk. Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

További információ

GYIK

Hogyan kóstoljunk gyümölcsbort?

Milyen hőmérsékleten érdemes fogyasztani?

Meddig tárolhatók el a gyümölcsborok?

Hogyan készül?

Honnan van ennyi gyümölcs?

Mennyi gyümölcsöt tartalmaz?

Hol található a borászat, honnan származik a bor?

Látogatható-e a borászat?

Hol lehet kapni?

Hogyan lehetek Törzsvásárló?

 

 

Hogyan kóstoljunk gyümölcsbort?

Sokszor felmerül ez a kérdés, hogy van-e különbség a szőlőbor és a gyümölcsbor kóstolása között? A kérdés jogos, hiszen ha kifejezetten kóstolásról beszélünk, akkor a lehető legtöbb ízt, illatot (zamatot) szeretnénk kihozni az italból. A szőlőboroknál külön szakma (sommelier) épült arra, hogy felhívják a laikus figyelmét arra, hogy mit kell(ene) éreznie. A gyümölcsboroknál viszont ennek megválaszolása sokkal evidensebb, hiszen ezek a gyümölcsök sokkal több aromaanyagot tartalmaznak, így itt nem kell epres vagy málnás jegyeket keresni, hiszen "itt minden az, ami"!

De, röviden a lépések:

  • Hűtsd le a bort, de vigyázz, hogy ne túlzottan (12-14 C)
  • Végy egy öblös, tiszta borospoharat és tölts fél decit a kedvencedből
  • Kezd el forgatni a pohárban, és illatozd meg. Ha nincs túlhűtve, akkor igen komoly, az adott gyümölcsre jellemző illatokat kell produkálnia
  • Végy egy akkora kortyot, amivel át tudod öblíteni a szád. „Rágd meg”, ízlelgesd. Fontos, hogy a bornak mindenhol járnia kell a szájban, hiszen a különböző alapízeket máshol érzi az ember és csak akkor lesz teljes a gyümölcs, ha minden ízét érzed (először külön – külön, majd nyelés utáni pillanatokban kiteljesedve)
  • Adj pár másodpercet a gyümölcsnek, majd vond le a következtetéseket

 

 

 

 

Milyen hőmérsékleten érdemes fogyasztani?

Hogy boraink kóstolásakor a lehető legtöbb zamatot tudjuk kihozni egy pohárkából, ahhoz bizony oda kell figyelni a megfelelő hőméréskletre. Érdemes behűteni őket, figyelve arra, hogy ne legyenek tűlhűtve, mert az a zamatok gyilkosa.

  • Édes borainkat 11-13 C-on
  • Száraz borainkat 13-14 C-on ajánljuk,
  • A habzókat pezsgőhidegre, 5-6 C-ra hűthetjük
  • A forralt borainkat 55 C-on érdemes fogyasztani
  • A pálinkákat pedig pincehidegen, 15 C körül ajánljuk ​kóstolásra 

Természetesen ezek a hőfokok évszakonként változnak egy picit, hiszen nyáron például a meleg pohárba kitöltve az italt, rögtön melegedni kezd, így érdemes pár fokkal jobban lehűteni. 

Amennyiben fröccsöt szeretnénk inni belőlük - igen, fröccsöt - akkor ahhoz jó hideg szódát ajánlunk. Csak szódát, vagy fröccsvizet; az ásványvíz csak vizezni fogja értékes nedünket.

 

 

 

Meddig tárolhatóak el a gyümölcsborok?

Azt szoktuk tanácsolni, hogy a vásárlást követően 1-1,5 éven belül éremes a gyümölcsborokat elfogyasztani. A készítésük módszere hasonló a rosé illetve fehérborok reduktív eljárásához. Ennek előnyei, hogy a borunk friss, üde, zamatos, illatos marad; a hátrányuk, hogy általában egy év után elkezdenek a palackban "öregedni". Meg nem romlanak, de veszíthetnek frissességükből és gyümölcsösségükből. 

Felbontás után, hűtőben, 2-3 hétig tarthatjuk őket.

 

 

 

Hogyan készül?

Gyümölcsboraink hagyományos borászati eljárással készülnek, a modern borkészítés reduktív eljárásnak nevezi (a szőlőborok 85%-ánál is használt és kedvelt módszer). A kiváló alapanyagokra esküszünk. Büszkék vagyunk rá, hogy boraink nem tartalmaznak hozzáadott mesterséges szín- és ízfokozó anyagokat, illetve más gyümölcsöt, így a gyümölcsbor törvény szerint „különleges minőségű” boroknak minősülnek. Az erjedés után a további lépések is megegyeznek a szőlőborászati technológiákkal: pihentetés, fejtés, préselés, derítés, stb.

 

 

 

Honnan van ennyi gyümölcs?

A szilva- és meggybor saját termésű gyümölcsből készítjük: a Maros melletti családi gyümölcsöskert adja az alapanyagot. A többi gyümölcsöt az ország különböző területein élő gazdákkal termeltetjük. Hisszük és valljuk, hogy az országban minden gyümölcsnek megvan a maga termőterülete és klímája, így például a málnát a Börzsönyből, az almát Szabolcsból, az epret Szolnok melletti régiókból, a kajszit pedig Göncről hozzuk. Ezekkel a gazdákkal évek óta dolgozunk azon, hogy magas elvárásainknak és követelményeinknek megfelelően figyeljenek az alapanyagaik prémium minőségére.

 

 

Mennyi gyümölcsöt tartalmaz?

Boraink 100%-ban csak az adott bor alapanyagául szolgáló gyümölcsből és a borászati technológiából szükségesen adódó, minimális cukor és víz hozzáadásával készülnek. Így 1kg gyümölcsből átlagosan 5-7 dl bor készül. Az általunk előállított gyümölcsborok cukormentes gyümölcstartalma minimum 30-50 g/l között van.

 

 

 

Hol található a borászat, honnan származik a bor?

Borászatunk Szegedtől 18 kilométerre, Klárafalván található. A borkészítést itt helyben, édesapánktól tanultuk, aki 40 éves tapasztalatát a szőlőborokkal szerezte. Nyugdíjas éveire közben a családi birtok gyümölcséből, a szilvából készült bor rabjává vált. Függőségét átörökítve az első gyümölcsborokat a családi ház körül készítettük, majd látva benne a közönség mérhetetlen kíváncsiságát komolyan is a gyümölcsborászat világába léptünk: 2019-ben átköltöztünk egy modern, 400 m2-es, új gyümölcsfeldolgozó üzembe a családi ház szomszédságában, ahol már kényelmesen tudunk kísérletezni és az új kihívásoknak megfelelni.

 

 

 

Látogatható-e a borászat?

2020-ban beöltöztünk az új borászatunk épületébe, amit bárkinek szívesen megmutatunk. Komoly terveink vannak rendezvények, borkóstolók megszervezésére a helyszínen, de a vendéglátást egyenlőre még nem tudtuk kialakítani. Bízunk benne, hogy egy éven belül ezt is meg tudjuk valósítani; de erről mindenkit értesíteni fogunk!   

 

 

 

Hol lehet kapni?

Nagyker partnereinknek köszönhetően országszerte több 100 üzlet polcain megtalálhatók a boraink. Ezen kívül az EuroFamily és a Müller polcain is ott vagyunk. 

Viszont webshopunkban a teljes kínálat elérhető, illetve kényelmesen és gyorsan, közvetlenül tőlünk, házhozszállítva, futár az ajtódig viszi. A megrendelt borokat 1-5 munkanapon belül küldjük megkaphatod, függően a kiszállítás módjától.

 

 

 

 

 

Hogyan lehetek Törzsvásárló?

A Kontyos Törzsvásárlói Program segítségével díjazzuk vásárlóink hűségét, így a rendszeres vásárlások után akár 35-40% kedvezményig is eljuthattok.

A vásárlásokat a weboldal követi, ezért a kedvezményeket csak Regisztrált, Fiókkal rendelkező ügyfeleknek tudjuk biztosítani.

Erről részletesen a Törzsvásárlói Program oldalon írunk.

Regisztrálni itt tudsz!

 

 

 

 

Az oldal tetejére