Hogyan kóstoljunk gyümölcsbort?
Milyen hőmérsékleten érdemes fogyasztani?
Meddig tárolhatók el a gyümölcsborok?
Hol található a borászat, honnan származik a bor?
Hogyan kóstoljunk gyümölcsbort?
Sokszor felmerül ez a kérdés, hogy van-e különbség a szőlőbor és a gyümölcsbor kóstolása között? A kérdés jogos, hiszen ha kifejezetten kóstolásról beszélünk, akkor a lehető legtöbb ízt, illatot (zamatot) szeretnénk kihozni az italból. A szőlőboroknál külön szakma (sommelier) épült arra, hogy felhívják a laikus figyelmét arra, hogy mit kell(ene) éreznie. A gyümölcsboroknál viszont ennek megválaszolása sokkal evidensebb, hiszen ezek a gyümölcsök sokkal több aromaanyagot tartalmaznak, így itt nem kell epres vagy málnás jegyeket keresni, hiszen "itt minden az, ami"!
De, röviden a lépések:
- Hűtsd le a bort, de vigyázz, hogy ne túlzottan (12-14 C)
- Végy egy öblös, tiszta borospoharat és tölts fél decit a kedvencedből
- Kezd el forgatni a pohárban, és illatozd meg. Ha nincs túlhűtve, akkor igen komoly, az adott gyümölcsre jellemző illatokat kell produkálnia
- Végy egy akkora kortyot, amivel át tudod öblíteni a szád. „Rágd meg”, ízlelgesd. Fontos, hogy a bornak mindenhol járnia kell a szájban, hiszen a különböző alapízeket máshol érzi az ember és csak akkor lesz teljes a gyümölcs, ha minden ízét érzed (először külön – külön, majd nyelés utáni pillanatokban kiteljesedve)
- Adj pár másodpercet a gyümölcsnek, majd vond le a következtetéseket
Milyen hőmérsékleten érdemes fogyasztani?
Hogy boraink kóstolásakor a lehető legtöbb zamatot tudjuk kihozni egy pohárkából, ahhoz bizony oda kell figyelni a megfelelő hőméréskletre. Érdemes behűteni őket, figyelve arra, hogy ne legyenek tűlhűtve, mert az a zamatok gyilkosa.
- Édes borainkat 11-13 C-on
- Száraz borainkat 13-14 C-on ajánljuk,
- A habzókat pezsgőhidegre, 5-6 C-ra hűthetjük
- A forralt borainkat 55 C-on érdemes fogyasztani
- A pálinkákat pedig pincehidegen, 15 C körül ajánljuk kóstolásra
Természetesen ezek a hőfokok évszakonként változnak egy picit, hiszen nyáron például a meleg pohárba kitöltve az italt, rögtön melegedni kezd, így érdemes pár fokkal jobban lehűteni.
Amennyiben fröccsöt szeretnénk inni belőlük - igen, fröccsöt - akkor ahhoz jó hideg szódát ajánlunk. Csak szódát, vagy fröccsvizet; az ásványvíz csak vizezni fogja értékes nedünket.
Meddig tárolhatóak el a gyümölcsborok?
Azt szoktuk tanácsolni, hogy a vásárlást követően 1-1,5 éven belül éremes a gyümölcsborokat elfogyasztani. A készítésük módszere hasonló a rosé illetve fehérborok reduktív eljárásához. Ennek előnyei, hogy a borunk friss, üde, zamatos, illatos marad; a hátrányuk, hogy általában egy év után elkezdenek a palackban "öregedni". Meg nem romlanak, de veszíthetnek frissességükből és gyümölcsösségükből.
Felbontás után, hűtőben, 2-3 hétig tarthatjuk őket.
Hogyan készül?
Gyümölcsboraink hagyományos borászati eljárással készülnek, a modern borkészítés reduktív eljárásnak nevezi (a szőlőborok 85%-ánál is használt és kedvelt módszer). A kiváló alapanyagokra esküszünk. Büszkék vagyunk rá, hogy boraink nem tartalmaznak hozzáadott mesterséges szín- és ízfokozó anyagokat, illetve más gyümölcsöt, így a gyümölcsbor törvény szerint „különleges minőségű” boroknak minősülnek. Az erjedés után a további lépések is megegyeznek a szőlőborászati technológiákkal: pihentetés, fejtés, préselés, derítés, stb.
Honnan van ennyi gyümölcs?
A szilva- és meggybor saját termésű gyümölcsből készítjük: a Maros melletti családi gyümölcsöskert adja az alapanyagot. A többi gyümölcsöt az ország különböző területein élő gazdákkal termeltetjük. Hisszük és valljuk, hogy az országban minden gyümölcsnek megvan a maga termőterülete és klímája, így például a málnát a Börzsönyből, az almát Szabolcsból, az epret Szolnok melletti régiókból, a kajszit pedig Göncről hozzuk. Ezekkel a gazdákkal évek óta dolgozunk azon, hogy magas elvárásainknak és követelményeinknek megfelelően figyeljenek az alapanyagaik prémium minőségére.
Mennyi gyümölcsöt tartalmaz?
Boraink 100%-ban csak az adott bor alapanyagául szolgáló gyümölcsből és a borászati technológiából szükségesen adódó, minimális cukor és víz hozzáadásával készülnek. Így 1kg gyümölcsből átlagosan 5-7 dl bor készül. Az általunk előállított gyümölcsborok cukormentes gyümölcstartalma minimum 30-50 g/l között van.
Hol található a borászat, honnan származik a bor?
Borászatunk Szegedtől 18 kilométerre, Klárafalván található. A borkészítést itt helyben, édesapánktól tanultuk, aki 40 éves tapasztalatát a szőlőborokkal szerezte. Nyugdíjas éveire közben a családi birtok gyümölcséből, a szilvából készült bor rabjává vált. Függőségét átörökítve az első gyümölcsborokat a családi ház körül készítettük, majd látva benne a közönség mérhetetlen kíváncsiságát komolyan is a gyümölcsborászat világába léptünk: 2019-ben átköltöztünk egy modern, 400 m2-es, új gyümölcsfeldolgozó üzembe a családi ház szomszédságában, ahol már kényelmesen tudunk kísérletezni és az új kihívásoknak megfelelni.
Látogatható-e a borászat?
2020-ban beöltöztünk az új borászatunk épületébe, amit bárkinek szívesen megmutatunk. Komoly terveink vannak rendezvények, borkóstolók megszervezésére a helyszínen, de a vendéglátást egyenlőre még nem tudtuk kialakítani. Bízunk benne, hogy egy éven belül ezt is meg tudjuk valósítani; de erről mindenkit értesíteni fogunk!
Hol lehet kapni?
Nagyker partnereinknek köszönhetően országszerte több 100 üzlet polcain megtalálhatók a boraink. Ezen kívül az EuroFamily és a Müller polcain is ott vagyunk.
Viszont webshopunkban a teljes kínálat elérhető, illetve kényelmesen és gyorsan, közvetlenül tőlünk, házhozszállítva, futár az ajtódig viszi. A megrendelt borokat 1-5 munkanapon belül küldjük megkaphatod, függően a kiszállítás módjától.
Hogyan lehetek Törzsvásárló?
A Kontyos Törzsvásárlói Program segítségével díjazzuk vásárlóink hűségét, így a rendszeres vásárlások után akár 35-40% kedvezményig is eljuthattok.
A vásárlásokat a weboldal követi, ezért a kedvezményeket csak Regisztrált, Fiókkal rendelkező ügyfeleknek tudjuk biztosítani.
Erről részletesen a Törzsvásárlói Program oldalon írunk.